De ifavnske principper

De otte ifavnske principper (på engelsk attachment parenting) om den blide, ifavnske måde at opfostre børn på. På dansk kaldes det ifavnsk eller ifavn. På engelsk attachment parenting. Det handler om barnets behov, at følge sit naturlige forælderinstinkt og om at støtte og værne om tilknytningen mellem børn og forældre så meget som muligt.

Underpunkterne i menuen “FORSKNING tilknyttende Forældreskab” beskriver adfærd, som grundpillerne i ifavn ofte afføder i praksis. Jeg skriver kort om emnet, samt har en løbende opdateret links-liste til forskning og eksperter, der udtaler sig pro ifavnsk tilgang. Herunder beskrives de 8 ifavnske principper


De 8 ifavnske principper

1. Forbered graviditet, fødsel og forældrerollen – forbered dig følelsesmæssigt og fysisk på graviditeten og fødslen. Undersøg tilgængelige muligheder for sundhedsfaglige hjælpere og fødselsomgivelserne. Forbered og undersøg, hvordan man tager sig af og plejer et nyfødt spædbarn. Sørg for løbende at lære/undersøge viden om børns forskellige udviklingsstadier. Sæt realistiske forventninger og forbliv fleksibel.
2. Lyt til barnets signaler og giv det sensitiv respons – Byg grundlaget for tillid og empati allerede i barndommen. Tune ind på, hvad dit barn kommunikerer til dig, og responder altid og dette hensigtsmæssigt. Børn kan ikke forventes at kunne trøste sig selv. De har brug for rolige, kærlige, empatiske forældre til at hjælpe dem med at lære at regulere deres følelser. Reager sensitivt mod et barn, der har ondt eller udtrykker stærke følelser, og tag del i deres glæde.
3. Giv barnet kropskontakt – berøring møder et barns behov for fysisk kontakt, kærlighed, tryghed, stimulering og bevægelse. Hud mod hud-kontakt er særlig effektiv, og det kan ske blandt andet under amning, badning eller ved massage. At bære sit barn i slynge eller andet bæreredskab opfylder også dette behov, når man er på farten. Kram, putning, at blive nusset på ryggen, massage og fysiske lege hjælper med at opfylde dette behov hos ældre børn.
4. Sikr tryg søvn – babyer og børn har behov om natten, ligesåvel som de har behov i løbet af dagen. Nattens behov kan være sult, ensomhed og frygt, eller de kan have det for varmt eller for koldt. De stoler på deres forældre trøster, beroliger og hjælper dem med at regulere deres intense følelser. Søvntræningsteknikker kan have skadelige fysiologiske og psykologiske virkninger. Sikker samsovning har fordele for både babyer, børn og forældre.
5. Giv mad med kærlighed og respekt – Amning er den optimale måde at tilfredsstille et spædbarns ernæringsmæssige og følelsesmæssige behov. Giver man flaske tilpasser dette, så man efterligner ammende adfærd til flaske-givningen for at sikre en stærk og sikker tilknytning. Mød din babys tegn hver gang det viser sult. Opmuntr både spædbørn og børn til at spise, når de er sultne og stoppe, når de er mætte. Tilbyd sunde madvalg og vis dem sunde kostvaner.
6. Undgå unødige adskillelser – Babyer og småbørn har et stort behov for den fysiske tilstedeværelse af en konsistent, kærlig, lydhør omsorgsperson: ideelt set en forælder. Hvis det bliver nødvendigt, skal du vælge en alternativ omsorgsperson, der har dannet en bånd med barnet og som holder af barnet på en måde, som styrker tilknytningsforholdet. Hold planerne fleksible, og minimér stress og frygt under korte adskillelser.
7. Opdrag blidt – Positiv opdragelse hjælper et barn med at udvikle en samvittighed styret af sin egen indre ledelse og medfølelse for andre. En opdragelse, der er empatisk, kærlig og respektfuld styrker forbindelsen mellem forældre og barn. I stedet for at reagere på barnets adfærd, så opdager de udækkede behov, der fører til den uønskede adfærd. Kommuniker og håndter løsninger sammen samtidig med at alles værdighed forbliver intakt.
8. Find balancen i familielivet – Det er lettere at være følelsesmæssigt lydhør, når du føler dig i balance. Skab et støttende netværk, sæt realistiske mål, sæt mennesker før ting, og vær ikke bange for at sige “nej”. Identificér individuelle behov i familien og mød dem så vidt muligt uden at gå på kompromis med dit fysiske og følelsesmæssige helbred. Vær kreativ, hav det sjovt med at være forældre, og tag dig tid til at passe på dig selv.

Ovenstående 8 ifavnske principper er oversat af mig fra denne side http://www.attachmentparenting.org/principles/disc.php 

Familien Løvehjerte er hverken ambassadører for eller principielt knyttede til at følge de ifavnske principper. Ikke desto mindre, så er det vores hjerter byder os i ypperlig samklang med de 8 ifavnske principper. Min mand og jeg har altid ville møde vores børn blidt og intuitivt. Vi fandt ud af at der rent faktisk er en masse andre mennesker før og sammen med os, der har det samme måde, og på vores rejse blev vi præsenteret for de 8 ifavnske principper. attachment parenting. Læser du her er du statistisk set nok allerede ifavnsk, eller er ved at mærke dig frem til hvilken forældre du er. På os passer principperne helt perfekt i harmoni med vores tilgang.

Held og lykke i dit forældreskab.

Kærlig hilsen os

________

Share