TEST: Er du særlig sensitiv?

test særlig sensitiv15-20 % af alle danskere født særligt sensitive. Særligt Sensitive menneskers nervesystem bearbejder alle stimuli dybere end gennemsnittet. Noget af det positive ved at være sensitiv er ifølge sensitiv.dk, at man ofte er kreativ, begavet, dybsindig og har stor indlevelsesevne. Omvendt kan livet, så også rumme besværligheder, hvis man ikke tager hensyn til, at man er sensitiv.

Du kan tage testen nedenunder, for at se om du er sensitiv. Personligt synes jeg ikke testen nødvendigvis er helt fyldestgørende ift. sensitivitet, da jeg tænker, der er yderligere aspekter af sensitivitet, som man ikke kommer ind på. Testen er dog alligevel ret god og giver et godt billede. Men hvis du vil vide endnu mere om særlig sensitivitet, vil jeg anbefale du går ind på sensitiv.dk eller læser nogle bøger om emnet, for at få en øget forståelse af dig selv, og for at gå langt dybere ned i karaktertrækket at være særligt sensitiv. Lad mig understrege: Det er altså hverken en psykisk lidelse eller en svaghedstegn. Mange særligt sensitive er yderst velfungerende og i mange tilfælde godt begavede og reflekterede mennesker med mange talenter. Men hvis de ikke er deres rette miljø påvirker det dem mere negativt eller folk der er medium eller mindre sensitive.
Men du kan da starte med at teste, om du er hsp (highly sensitive person) her.

TEST NU om du er særligt sensitiv?

(Testen citeret fra bogen “Særligt sensitive mennesker” af Elaine N. Aron)

Besvar hvert spørgsmål i overensstemmelse med, hvad du føler. Svar “sandt”, hvis det i det mindste eller i nogen grad er sandt for dig. Svar “falsk”, hvis det ikke er særlig sandt eller slet ikke sandt for dig.

 • Jeg synes at være opmærksom på det uhåndgribelige i mine omgivelser.
 • Andre menneskers stemninger påvirker mig.
 • Jeg er tilbøjelig til at være meget følsom over for smerte.
 • På travle dage har jeg behov for at trække mig tilbage, til sengen eller et mørkt værelse eller et andet sted, hvor jeg kan få noget privatliv og blive fri for stimulering.
 • Jeg er særligt følsom over for virkningerne af koffein.
 • Jeg bliver let overvældet af ting som kraftigt lys, stærke lugte, grove tekstiler eller sirener i nærheden.
 • Jeg har et rigt, sammensat indre liv.
 • Jeg bliver ilde til mode af høje lyde.
 • Jeg bliver dybt bevæget af kunst eller musik.
 • Jeg er samvittighedsfuld.
 • Jeg bliver let forskrækket.
 • Jeg bliver nervøs, når jeg skal lave meget på kort tid.
 • Når mennesker befinder sig dårligt i et fysisk miljø, ved jeg for det meste, hvad der skal gøres for at gøre det mere behageligt (såsom at ændre belysningen eller siddepladserne).
 • Jeg bliver irriteret, når man prøver at få mig til at gøre mange ting på én gang.
 • Jeg gør mig megen umage for at undgå at begå fejltagelser eller at glemme ting.
 • Jeg gør det til et princip at undgå voldsprægede film og tv-show.
 • Jeg bliver stimuleret på en ubehagelig måde, når der foregår en masse omkring mig.
 • Det at være meget sulten skaber en stærk reaktion i mig, som afbryder min koncentration eller stemning.
 • Forandringer i mit liv ryster op i mig.
 • Jeg bemærker og nyder sarte eller fine dufte, smage, lyde, kunstværker.
 • Jeg prioriterer det højt at indrette mit liv, så jeg undgår rystende eller overvældende situationer.
 • Når jeg er nødt til at konkurrere eller til at blive iagttaget, mens jeg udfører en opgave, bliver jeg så nervøs eller usikker, at jeg klarer mig meget dårligere, end jeg ellers ville have gjort.
 • Da jeg var barn, syntes mine forældre og lærere at opfatte mig som sensitiv eller genert.

Dit resultat

Hvis du svarede “sandt” til 12 eller flere af spørgsmålene, eller hvis enkelte tegn er meget stærke, kan du være særligt sensitiv.

Share